5 skandaloznih grešnika koji su postali veliki sveci


Sveci nisu bili savršeni. Griješili su i često su vodili izopačen život prije nego što su se obratili.

Ovo je dobra vijest!

Daje nam nadu da se čak i naša hladna srca mogu potpuno okrenuti Bogu i tako započeti nov i smislen život.

Sveci nam se često čine „previše svetim“ da ih nasljedujemo, ali su i sami nekada bili slični nama. Borili su se u svojim životima sa istim ovisnostima i navikama koji opterećuju svakodnevno i naše živote.

Zapamtimo da ovi sveci nisu uvijek bili takvi nego su po Božjoj milosti nadvladali teškoće i tako postali za sva vremena blistavi primjeri čestitosti.

Sveti Matej - Carinik


Matej je bio poznat kao iznuđivač kojega su svi mrzili. Duboku preobrazbu doživio je nakon što je susreo Isusa.

"Odlazeći odande, ugleda Isus čovjeka zvanog Matej gdje sjedi u carinarnici. I kaže mu: »Pođi za mnom!« On usta i pođe za njim. Dok je Isus bio u kući za stolom, gle, mnogi carinici i grešnici dođoše za stol s njime i njegovim učenicima. Vidjevši to, farizeji stanu govoriti: »Zašto vaš učitelj jede s carinicima i grešnicima?« A on, čuvši to, reče: »Ne treba zdravima liječnika, nego bolesnima. Hajdete i proučite što znači: Milosrđe mi je milo, a ne žrtva. Ta ne dođoh zvati pravednike, nego grešnike. (Mt 9,9-13).

Ime Matej je hebrejskoga porijekla i znači "Božji dar”.

Sveti Dizma – „Dobri razbojnik“


Dizma je bio kriminalac osuđen na smrt. Obratio se prije same smrti u susretu sa Isusom na križu.

Bio je dijete jedne razbojničke obitelji a u Isusu Raspetome prepoznao je obećanog Mesiju. Na Kalvariji se Dizma divio Isusovoj strpljivosti i blagosti. Sa svojeg križa branio je Isusa od napada i uvreda lijevog razbojnika Gestasa. Prema svjedočanstvima Sveti Luka je zapisao:

"Jedan od obješenih zločinaca pogrđivao je Isusa: ' Nisi li ti Krist? Spasi sebe i nas!'

A drugi ovoga prekoravaše: 'Zar se ne bojiš Boga ni ti, koji si pod istom osudom? Ali mi po pravdi jer primamo što smo djelima zaslužili, a On - On ništa opako ne učini.'

Onda reče: 'Isuse, sjeti me se kada dođeš u Kraljevstvo svoje!'

A Isus će mu: 'Zaista ti kažem: danas ćeš biti sa Mnom u Raju!' " ( Lk 23,39-43)

Sveti Augustin – Tražitelj užitka


Augustin je imao ljubavnice i krao je kruške iz čiste zabave te postao veliki biskup. 

Od javnog bludnika, grešnika, čovjeka koji je robovao požudama svake vrste, postao je jedan od najvećih teologa u povijesti, čija su djela oblikovala zapadnu civilizaciju u samim njenim temeljima. 

Prizor konačnog obraćenja, sam je Augustin ovjekovječio u svojem djelu 'Ispovijesti'. U to je vrijeme upadno tražio samoću i u tvom je bezizlaznom stanju molio za pomoć odozgora. Vapio je: "A što sada, Gospodine, i kako će dugo potrajati ovakvo stanje?" Tada je čuo kao netko dječjim glasom govori: "Tolle-lege, tolle-lege!=Uzmi i čitaj!" Uzeo je Sveto pismo i oči mu se zaustaviše na ovome tekstu: "Svucimo sa sebe djela tame, a obucimo se u oružje svjetla! Hodimo pristojno kao po danu; ne u razuzdanim gozbama i pijankama, ne u bludnosti i raspuštenosti, ne u svađi i zavisti, nego se obucite u Gospodina Isusa Krista i ne brinite se oko tjelesnoga da ugađate pohotama!" (Rim 13,12-14).

Taj je nadahnuti tekst bio savršen odgovor na njegov zov i vapaj iz dubine. On je iz Augustina protjerao svu tamu nesigurnosti, ispunivši mu srce snažnim svjetlom. U svojoj 32.godini života Augustinova duša pronalazi napokon Gospodina. Za tu je milost bio cijeli život zahvalan Bogu.

Sveta Pelagija – Bludnica


Pelagija se opisuje kao prostitutka i plesačica. Obratila se i postala časna sestra.

Prije krštenja i obraćenja na kršćanstvo vodila je raskalašen život, bila je plesačica i prostitutka i na taj način se prilično obogatila.

Nakon što je čula jednu propovijed o Strašnom Sudu i kazni grešnika, odlučila se krstiti i iz temelja promjeniti svoj život.

Svoje bogatstvo koje je stekla bludnim načinom života, poklonila je siromašnim ljudima.

Sveta Marija Egipatska – Zavodnica


Marija je iz zadovoljstva zavodila mladiće. Obratila se nakon što je putovala sa hodočasnicima.

17 godina živjela je kao plesačica, pjevačica, glumica i kurtizana sve do jednog dana kada je ugledala skupinu hodočasnika kako se ukrcavaju u lađu za Jeruzalem pa se vođena znatiželjom i sama ukrcala na brod. Nadala se da će svojim tijelom platiti troškove putovanja. U Jeruzalemu je Marija na blagdan svetog Križa htjela s ostalim hodočasnicima ući u glasovitu baziliku. Kad god je pokušala prekoračiti prag crkve, neka ju je tajanstvena sila neprestano zaustavljala. Opazila je izvan crkve sliku Bogorodice, pala na koljena i zamolila Gospu za pomoć. Bio je to za Mariju trenutak milosti i obraćenja.

Očistila je tijelo u rijeci, u crkvi primila svetu pričest i uputila se preko rijeke u pustinju. Tamo je započela svoj pokornički život koji je potrajao pedesetak godina.

Ovih pet svetaca pokazali su da ima nade za tebe, da nisi pod vlašću grijeha i zla, da je Bog  milosrdan, da nitko nije osuđen i da još ima nade za svakoga od nas.

Izvor: www.medjugorje-info.com

Nema komentara:

Objavi komentar