Filmovi vjerske tematike doživaljvaju ekspanziju u Hollywoodu


Marilyn Monroe jednom je opisala Hollywood kao mjesto "gdje će vam platiti tisuću dolara za poljubac, a 50 centi za dušu". Izgleda da to više nije tako. 

Filmovi s vjerskom tematikom snimaju se više nego ikada u povijesti. Iz zapećka u kojem su proboravili veći dio prošlog stoljeća prerasli su u višemilijunski biznis.

"Filmove temeljene na vjeri možete mirno svrstati u one žanrove koji će donijeti zaradu na blagajnama", kaže filmski analitičar Paul Dergarabedian.  Ali ističe i jedan preduvjet.  "Ne možete samo banuti u sobu direktora studija i reći 'vjerski filmovi odlično idu, hajdemo i mi snimiti jedan'. Oni moraju biti autentični. U suprotnom, vjernici će znati da to nije ono pravo", rekao je Dergarabedian. 

U većem dijelu povijesti američke filmske industrije, snimio bi se pokoji vjerski film godišnje. Od konca 1990-ih ta je tema, međutim, doživjela veliku ekspanziju, a sada ih gotovo u kina stiže nekoliko mjesečno.  Razlika je u tome što se u novije doba izbjegavaju epske biblijske drame, a snimaju se moderne, suvremene priče s vjerskom tematikom.  "Porast možemo zahvaliti tome što su producenti i distributeri napokon shvatili što religiozna publika želi gledati", objašnjava Dergarabedian. 

(...) "Pasija" je najisplativiji vjerski film u povijesti sa 600 milijuna dolara zarade i upravo su u tijeku pregovori o  snimanju nastavka. (www.vecernji.hr)

U 2018. mogli smo gledati:


1. Film I Can Only Imagine (Mogu samo zamisliti).

Većina kršćana poznaje ovu nadahnutu pjesmu MercyMe, ali koliko ih je čulo nevjerojatnu istinsku priču iza nje? Na temelju života pjevača Barta Millarda, film oslikava Bartov duhovni put kroz zlostavljano djetinjstvo sve do oprosta. Ono što započinje s posrnulom turnejom uskoro se pretvara u zapanjujući trenutak Božje slave. Ovaj će film donijeti konačnu nadu gledateljima podsjećajući ih da nema boli koju Bog ne može iscijeliti.

Zarada 83,482,352$


2. Film Paul, Apostle of Christ (Pavao, Apostol Kristov) 

Film nadahnut životom apostola svetog Pavla. Prati njegov život te će ispričat priču o tome kako je Pavao od zloglasnog progonitelja kršćana postao jedan od najutjecajnijih apostola Isusa Krista. Pavla glumi glumac James Faulkner, dok zvijezda iz filma Pasije, Jim Caviezel nastupa kao sveti Luka.

Zarada 23,364,199$


3. Film Forever My Girl (Zauvjek moja djevojka) 

Glazbena country zvijezda Liam Page ima sve: ogroman uspjeh, fanove i veliku slavu. Ipak, kada se nakon skoro desetljeća vrati kući, saznaje da gradić nudi mnogo više od starih uspomena. Njegova bivša zaručnica Josie izgradila je svoj život, a s njom ima kćer za koju tek sada saznaje. Liam se mora suočiti s posljedicama svojih postupaka i razmotriti put budućnosti. Hoće li se vratiti u život pun slave i bogatstva, ili će ostati i biti otac svojoj kćeri koja ga treba?

Zarada $16,376,066


4. Film Mary Magdalene (Marija Magdalena) 

Film snimljen po životu ove biblijske svetice uspješna je adaptacija Biblijske priče s tek nekoliko razilaženja od temeljne priče. Marija (koju ovdje glumi Rooney Mara) prikazana je kao samosvjesna snažna žena, koja do kraja ostaje uz Krista. Bilo je i krajnje vrijeme da netko istraži život ove fascinantne biblijske figure.

Zarada 11,576,194$


5. Film Samson 

Film Samson prikazuje događaje koji se nalaze u knjizi o Sucima, Samson je neustrašivi mladi Izraelac kojeg je Bog izabrao kako bi zaštitio svoj narod od Filistejaca. Nakon što je izgubio svoju istinsku ljubav od strane okrutnog princa, Samson kreće u osvetničku misiju koja će spotaknuti njegovu predanost Bogu zbog divljih strasti u srcu. Kada napasnica Dalila konačno uspije u oduzimanju njegove snage, Samson se mora poniziti pred Gospodinom ako ponovno želi pobijediti.

Zarada $4,719,928



Ovo nisu jedini kršćanski filmovi izašli u 2018. već najistaknutiji.
Sada vama ostavljamo na izbor što pogledati.

Izvori: 
(www.novizivot.net) 
(www.vecernji.hr)

Nema komentara:

Objavi komentar