Sveti Franjo Asiški



Franjo, sebi malen bijaše velik u očima ljudi i preuzvišenog Boga. Ovako započe život ovog bogataša među siromasima, ovog velikana malenosti i prijatelja odbačenih, gubavaca i stanovnika periferije. Ovako započe život čovjeka čiji je život oduševio milijune kroz povijest. Maleni su uvijek znali pokazati put. Ovako, dakle započinje život Franje Bernardonea velikog sina Spoletske doline i predivnog Asiza.

„Dok je još vladao sumrak, tiho i iznenadno pojavio se jedan lik, na malom brežuljku iznad grada, tajanstven, nepoznat, nasuprotan mraku koji blijedi i nestaje. Jer to je bio kraj jedne duge i neprijatne noći; noći bdijenja koju su pohodile zvijezde. Stajao je uzdignutih ruku, kako se to može vidjeti na mnogim kipovima i slikama; oko njega se dogodila provala pjesme ptica, a iza njega svitao je dan.“ (G.K. Chesterton)

„Franjo je rođen u gradu Asizu koji se nalazi u Spoletskoj dolini. Majka mu je najprije nadjenula ime Ivan, a kad mu se otac nakon toga povratio iz Francuske, on mu je naknadno dao ime Francesco = Franjo. Kad je Franjo poodrastao i pokazao se oštroumnim, bavio se očevim zanimanjem, tj. trgovinom...

Nastavite čitati ili preuzmite PDF OVDJE.

Nema komentara:

Objavi komentar