KAKO USPJETI U ŽIVOTU

kako-uspjeti-u-životu

Kako postati uspješan ili kako uspjeti u životu, pitanje je svih pitanja modernog čovjeka.

Svi žele uspjeh. Samo je pitanje što tko pretpostavlja pod uspjehom. Tj. koje si životne ciljeve zadajemo. 

Ali ako ćemo biti realni, većina svijeta danas sanja Američki (Hrvatski, Engleski, Eritrejski...) san, svi žele uspjeti financijski. I baš po tom pitanju ćemo donijeti nekoliko savjeta.

Prvo kao i u duhovnom životu tako i u financijama treba vidjeti kako to rade uspješni u vašoj branši i činiti isto ili slično njima. Vi nemate ništa manje šanse nego što su oni imali. Misliti da ste nesposobniji od njih bio bi manjak samopouzdanja ili osjećaj manje vrijednosti. To treba odbaciti, vi možete sve, u mnogim situacijama ako ste spremni učiti možete čak i bolje od onih koji su prije vas ostvarili neke uspjehe. Kad prvi put uspijete u ostvarenju nekog zadatka u vama će se probuditi samopouzdanje i osjećaj zadovoljstva. Postavljajte si ciljeve, uvijek malo više od realnih.

Možda imate premalo vremena, a novi zadaci i dalje naviru. Tada morate postaviti prioritete. Prvo obavite najteži posao koji donosi najviše koristi. Kada to naučite za vama će zaostati geniji koji se gube i rasplinu jer si nisu postavili prioritete. Dakle odmah ujutro obavite najteži i najvažniji zadatak. Neka to bude vaš izazov za taj dan. Ali ga obavezno dovedite do kraja. Stječite naviku to činiti iz dana u dan. Ispunjenje takvih poslova će u vama izazvati zadovoljstvo. Vježba je ključna, iz dana u dan se držati ovog pravila i vaš život može postati posve drugačiji.

Potrebno je jasno odrediti ciljeve. Neka vam ne bude teško zapisati ih na papir ili već negdje (ali odmah sada). Odredite rokove za te ciljeve. Popišite sve korake do cilja. Preradite to u plan. Odmah, od ovog časa počnite raditi po tom planu i učinite sve da se svakog novog dana primaknete barem malo tom cilju. Zapisani ciljevi imaju fascinantan učinak na vaše razmišljanje. Svakodnevno razmišljajte o svojim ciljevima.

Kada riješite najveći zadatak u danu po istom principu odredite iduće zadatke. Od najtežih i naj korisnijih pa prema beznačajnijima. Svakako planirajte, minuta planiranja skraćuje deset minuta rada.

Unaprijed planirajte dane. Na papiru ili mobitelu, ali neka vam je plan stalno pred očima.

U ekonomiji je poznato „Paretovo načelo“, a to je pravilo 20/80. 20% vašeg rada donijeti će 80% profita. Tj. 20% vaših mušterija bit će donositelji 80% vašeg profita. On je proširio ovo pravilo na sve ekonomske stavke i gotovo je u svemu u pravu. Dakle, ako obavite najvažnijih 20% posla postići ćete 80% profita. 

I dalje ne zaboravljamo planiranje, upravljanje vremenom čemu ovaj sustav 20/80 uvelike pridonosi.

Imajte, ponavljamo, jasne ciljeve i pokušajte se zamisliti u budućnosti. Dugoročna perspektiva uvelike pridonosi entuzijazmu u radu. Stavke u dnevnom, tjednom ili mjesečnom planu klasificirajte brojevima ili slovima. Od najvažnijeg koje bi moglo biti A. ili 1. pa do zadnjeg i najmanje bitnog.

Bitno je pitanje koje si morate postaviti: „Koja moja vještina može najviše utjecati na moju karijeru?“ Kada to shvatite to bi vas trebalo voditi do kraja života. Ta činjenica može odrediti sve vaše poslove i ako je potrebno učenjem se može do kraja razviti. 

kako-uspjeti-u-životu
Nadalje možda nikada nećete imati vremena sve obaviti ali zato uvijek ima vremena za ono najvažnije. Držite se toga i uspjeh će doći.

Jedna od važnih točaka da bi rad išao što brže jest ta da pripremite radni prostor kako bi vam sve bilo pri ruci.

Neprestano učenje je minimalan zahtjev za uspjeh. Čovjek se mora do kraja razvijati i rasti u sposobnostima i kompetencijama.

Odlučite da budete najbolji u svome poslu. Možda je ovo prvo što zvuči bahato ili oholo ali dobar čovjek ne želi biti najbolji zbog toga da bi porazio ili ponizio druge već zato jer iskreno radi svoj posao.

Sad je potrebno zapitati se i što me usporava u radu? Ako to pronađete i izbacite još ste za korak efikasniji.

Ako su vam veliki zadaci preteški i izazivaju u vama nelagodu pokušajte ih podijeliti u više dijelova. Završite ih korak po korak ne misleći kako su teški već misleći kako što prije završiti taj izazov jedan od određenih koraka.

Gradite svoj ugled u svojim očima. Uvijek se trudite malo više. Ostanite na poslu malo duže, radite malo više, uvijek nađite načina da prijeđete još jedan kilometar. Ne zbog drugih, ne zbog šefova ili plaće, već zbog svog ugleda u svojim očima.

Uvijek redovito i dovoljno spavajte. Premda mnogi vole raditi noću dokazano je da je efikasnost takvog rada veoma mala. Mnogo manja nego odrađenih osam ili deset sati u redovitom radnom vremenu.

Motivacija je, unatoč svemu, jedna od najbitnijih stavki vašeg uspjeha. Ostanite vedri i optimistični nebitno kakva situacija bila oko vas. Tako ćete se lakše motivirati. Ako lako padate u depresiju i letargiju lakše ćete izgubiti motivaciju. Kontrolirajte misli. Znate, čovjek najčešće postane ono što misli o sebi. Ne kritizirajte i tražite način da uvijek budete bolji. Usmjerite se na svoje ciljeve i na budućnost, drugo zaboravite.

Uvijek..., pazite ovo je bitno zato ponavljamo, uvijek prvo obavite najteže i najunosnije poslovne zadatke, ako to znači odložiti neke lakše neka bude tako. Tj. prestanite se baviti nevažnim stvarima.

Postoji pravilo „NE“. Recite „NE“ svemu što nije vrijedno trošenja vašeg vremena i života.

Osigurajte dovoljno neprekidnog radnog vremena za obavljanje važnih zadataka.

Postoji stanje „bujice“ kada je čovjek u najvišem stanju učinka i produktivnosti. Uspješni ljudi češće upadaju u stanje „bujice“. To stanje se može poticati osjećajem za hitnost. Ako stalno u zadatke ulazimo da ih što bolje i što brže obavimo.

Kad krenete obavljati zadatak nemojte da vas išta ometa i zaustavlja. Stalnim zaustavljanjem dužina za obavljeni posao može se produžiti i do 500%. Dakle, kada jednom započnete planirani zadatak ne dopustite da vas išta prekine dok on ne bude gotov.

Naviku zdravog rada razvijate držeći se sljedećih pravila:

• Na kraju svog radnog dana, ili vikenda, sastavite listu svega što morate uraditi sljedećeg dana.

• Odredite zadatke na listi služeći se metodom ABCDE ili 12345, kombiniranom s pravilom 80/20.

• Izdvojite svoj A. ili 1., najvažniji zadatak, posao koji ima najozbiljnije potencijalne posljedice ako ga obavite ili ostavite neobavljenim.

• Prikupite sve što vam je potrebno da biste počeli i završili ovaj posao i posložite to tako da vam ujutro bude na dohvat ruke.

• Sasvim raščistite radni prostor.

• Disciplinirajte sebe da ustanete, spremite se i onda ušetate tamo, sjednete i latite se svog najtežeg zadatka, bez ometanja, prije nego uradite bilo što drugo.

• Radite ovo svakodnevno tokom dvadeset jednog dana, sve dok vam ne pređe u naviku.

Ovako disciplinirani, doslovno ćete udvostručiti svoju produktivnost za manje od mjesec dana.

No ne zaboravimo, uspješni ili manje uspješni Bogu smo jednako dragi i nikada se ne bi trebali dijeliti po osnovi financijskog uspjeha. Krajnji i konačan uspjeh je spasiti dušu ali nije grijeh raditi bolje i zarađivati više. Pa ako se držeći ovih pravila ili na neki drugi način vaše imovinsko stanje poveća imam poruku za vas: „Ne zaboravite siromahe.“

by Dominis

LITERATURA: Brian Tracy, Pojedi tu žabu, Finesa, Beograd, 2003.


Kupite nešto lijepo preko naše stranice.
Kupi OVDJE


Nema komentara:

Objavi komentar