POČECI KRSĆANSTVA U HRVATA

dolazak hrvata na more

Porfirogenet piše da su Hrvati na poziv cara Heraklija došli iz Bijele Hrvatske da protjeraju Avare. Svoje operacije protiv Avara započinju od Jadrana, a uz pomoć bizantske mornarice oslobađaju Dalmaciju i čitav zapadni Ilirik.

.Hrvati su došli na Jadran kao pogani - to znamo jer su spaljivali mrtve, a kršćani to tada nisu radili u 7. st

U djelu « De administrando imperio « Konstantin Porfirogenet naglašava da Hrvati potječu od nekrštenih Hrvata koji se nazivaju « Bijeli «. Pop Dukljanin isto tvrdi.

Višeslavova krstionica najvažniji je arheološki nalaz o pokrštavanju Hrvata. Ostali značajni spomenici: mramorni nadvratnik oltarne pregrade pronađen u Kaštel –sućurcu i sarkofag nadbiskupa Ivana iz splitske katedrale.  

Papa Ivan IV. - LIBER PONTIFICALIS – 7. st. šalje opata Martina da otkupi tijela mučenika iz Dalmacije i Istre. Konstantin VII. Porfirogenet navodi da Heraklije dovodi iz Rima svećenike, od kojih su neki postali biskupi i pokrštava Hrvate.  Pokršteni Hrvati zaklinju se papi da neće ni s kim ratovati izvan svoje zemlje, da neće provaljivati u tuđe zemlje i da će sa svima živjeti u miru. Porfirogenetov trostruki izvještaj o pokrštavanju Hrvata svjedoči o postupnom procesu krštenja Hrvata o 7. – 9. st.. Tako prvo dolazi do krštenja Hrvata na području Dalmacije, pa onih koji su bili pod franačkom vlašću i konačno na području južno od Cetine, gorovitim predjelima srednjovjekovne Bosne, Huma i Duklje.




Nema komentara:

Objavi komentar