Šest najpopularnijih hrvatskih svećenika na internetu



1. Don Damir Stojić

Rodio se 25. travnja 1973. u Torontu u Kanadi kao najmlađi od tri sina u obitelji hrvatskih iseljenika. Roditelji su mu došli u Kanadu iz Hercegovine. Završio je osnovnu i srednju salezijansku školu u Kanadi.

Nakon ljetovanja u Hrvatskoj odlučuje doći među hrvatske salezijance i upisuje studij teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Diplomirao je s temom Teološko značenje golotinje u Svetom pismu, 2002. godine.

Zaređen je za svećenika 29. lipnja iste godine. Nakon toga bio je dvije godine kapelan na Jarunu u crkvi sv. Mati Slobode, te tri godine na poslijediplomskom studiju na "Catholic University of America" u Washingtonu, gdje je vodio hrvatsku katoličku misiju sv. Blaža i magistrirao moralnu teologiju s temom Načela katoličkoga socijalnog nauka u pravima manjina.

U Zagreb se vratio 2007. i od tada obnaša službu studentskog kapelana te pastoralno djeluje u crkvi Sveta Mati Slobode, na zagrebačkom Jarunu. Studenti koji studiraju u Zagrebu, a ne potječu iz Zagreba nemaju svoju župu pa iz tog razloga, studentski kapelan brine za njihov duhovni razvoj kroz sv. mise, razgovore, predavanja i vjeronaučne susrete.

U svojem radu osobito se bavi teologiju tijela prema katehezama pape Ivana Pavla II.

Facebook Don Damir Stojić
Na YouTube-u
Ovdje mu možete postaviti pitanje

2. Fra Ante Vučković

Dr. fra Ante Vučković rođen je 23. veljače 1958. u Sinju, gdje je završio osnovnu školu i klasičnu gimnaziju. Filozofsko-teološki studij pohađao je u Makarskoj i Zagrebu, gdje je diplomirao 1984. Za svećenika Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja zaređen je 1983. Poslijediplomski studij filozofije započeo je u Münchenu, na Visokoj filozofskoj školi (Philosophische Hochschule), a nastavio na Papinskom učilištu Antonianum u Rimu, gdje je magistrirao i obranio doktorsku disertaciju na temu Dimenzija slušanja u M. Heideggera, čime je stekao akademski naslov doktora filozofije. Do sada je predavao na Franjevačkoj visokoj bogosloviji u Makarskoj, Pontificio Ateneo Antonianum u Rimu i sjemeništu Redemptoris Mater u Puli, a trenutno predaje na Katoličkomu bogoslovnom fakultetuSveučilišta u Splitu, na Odsjeku za filozofiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Splitu te na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu. Od 2003. do 2015. nekoliko puta bio je izabran za prodekana na splitskom KBF-u kao i za dekana od 2011. do 2013. Trenutno je član uredničkoga vijeća časopisa Crkva u svijetu, znanstvenog vijeća časopisa Nova prisutnost, a jedan mandat bio je i član Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za kler. Od 2016. predsjednik je Franjevačkog instituta za kulturu mira.

Facebook profil
Na YouTube-u

3. Don Josip Radić

Rođen je u Kupresu 2. travnja 1965. godine. U Kupresu je išao u osnovnu i srednju školu.[1]Završio tri fakulteta. Bio je izvrstan student, jer nikad nije pao na ispitu.[2] Ekonomiju je završio na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 1989., koju je magistrirao 1994. godine. Obnašao dužnost savjetnika u ministarstvu pomorstva, prometa i veza Republike Hrvatske. Radio do 1998. godine na tom mjestu.[1] Tad je ostavio obećavajuću i i blistavu karijeru te već zgotovljene planove o osnivanju vlastite obitelji, i okrenuo se Katoličkoj Crkvi.[3] U međuvremenu je 1997. upisao studij Teologije. Tri je godine studirao na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a četvrtu i petu godinu teologije završio je na Teologiji u Rijeci. 14. srpnja 2002. godine zaređen je za đakona u župnoj crkvi Rođenja Marijina u Benkovcu. Zatim službovao kao suradnik u Uredu zadarskog nadbiskupa. Za svećenika ga je zaredio zadarski nadbiskup Ivan Prenđa 28. lipnja 2003. u zadarskoj katedrali Sv. Stošije.

Osnivač je redovničke zajednice „Omnia Deo – sve Bogu", a koje je nastalo od članova duhovne obitelji Euharistijske zajednice Srca Isusova i Marijina. Euharistijska zajednica Srca Isusova i Marijina je već više godina prisutna i djeluje u nekoliko hrvatskih biskupija, s očitim dobrim duhovnim plodovima. Duhovnu obitelj čini četrnaest svećenika, deset bogoslova, četrdesetak redovnica te brojne katoličke obitelji. "Sve je počelo 1998. godine od jedne male molitvene grupe od 13 ljudi. Odlučili smo produbiti svoj vjernički život i prvi plodovi pojavili su se 2002. godine, odnosno 2003. godine kada je prva grupa djevojaka izrazila želju da bi živjele redovničkim životom. Dvije godine kasnije, 2005. godine došla su braća, da bi to produbljivanje našeg života dovelo do plodova toga života. To je iskustvo Božjeg djelovanja."

Na YouTube-u

4. Fra Mario Knezović

Dr. sc. fra Mario Knezović rođen je 1973. u Posušju, selo Broćanac, zaselak Širića Brig, kao deveto dijete u obitelji Ljube i Zore r. Grubišić. Osnovnu školu pohađao je u Broćancu i Vraniću. Jedan razred srednje škole pohađao je na Širokome Brijegu. Sjemenište s klasičnom gimnazijom od 1989. do 1993. pohađao je u Dubrovniku, Visokome i Sinju. U Franjevački red stupio je 1993. na Humcu. Fakultetsko obrazovanje, diplomsko i poslijediplomsko pohađao je na Sveučilištima u Zagrebu i Mostaru. Osim teologije i filozofije uže znanstveno područje studiranja mu je novinarstvo, političke znanosti i komunikologija. Doktorsku disertaciju je obranio 2018. s titulom doktora znanosti iz područja informacijsko-komunikacijskih znanosti i odnosa s javnošću. Za đakona je zaređen 1999. godine u Detroitu - Trpy (SAD). Godinu đakonata proveo je u New Yorku. Za svećenika je zaređen 2000. u Chicagu (SAD). Nakon Mlade mise, koju je proslavio 2000. godine, djelovao je u župi i samostanu sv. Petra i Pavla u Mostaru i kao vjeroučitelj u Srednjoj medicinskoj školi u Mostaru. Od 2000. do 2004. bio je tajnik Konferencije viših redovničkih poglavara Bosne i Hercegovine. Ravnateljem Informativnoga centra Mir Međugorje i glavnim urednikom Radijske postaje Mir Međugorje postaje 2001. godine. U toj službi ostaje do 2005. godine. Od 2005. do 2013. bio je župni vikar, voditelj Frame i srednjoškolski vjeroučitelj u Posušju. Kao autor i suautor sudjeluje u nekoliko knjiga, produkcijskih i multimedijalnih uradaka. Piše u nekoliko časopisa, te je suradnik više medija u Domovini i svijetu.

Facebook
Portal fratar.net
Na YouTube-u

5. Pater Marko Glogović

Marko Kornelije Glogović (Zagreb, 14. listopada 1976.), katolički svećenik i redovnik-pavlin, pro-life aktivist, pisac, tajnik hrvatske pavlinske Provincije

Rodio se u Zagrebu 14. listopada 1976. godine. Pohađao je klasičnu gimnaziju u Zagrebu. Želio je postati pavlin, a budući da u Hrvatskoj za vrijeme Domovinskoga rata nisu bili uvjeti za školovanje za pavlina, otišao je u Poljsku u novicijat Reda te na studij teologije i filozofije u Krakowu. Nakon davanja vječnih zavjeta postaje đakon, vraća se u Hrvatsku i postaje svećenik u lipnju 2002., u zagrebačkoj katedrali, po rukopoloženju kardinala Josipa Bozanića.

Od 1999. godine započeo je zalaganje za promicanje dostojanstva ljudskog života i obrane nerođenog djeteta. Osnovao je Centar za nerođeni život- Betlehem i srodne udruge; pokrenuo je Molitvene Sabore za nerođene i svečane Majčine dane, izdavaštvo „za život“ Nonnatus, spomen-obilježja u čast pobačene djece, seminare za izlječenje rana pobačaja, inicijativu za zlostavljane žene „Bakhita“, tzv. Službu Pomirenja za roditelje suočene sa spontanim pobačajem djeteta, dvije majčinske kuće „Obitelj sv. Josipa“ za prihvat samohranih majki, trudnica i djece.

Napisao je ili uredio nekoliko desetaka raznih traktata i brošura, knjige "U potrazi za Kraljevstvom", "Suza Jahve Sabaota", "Pogled sa zvonika", "Pokazat ćeš mi stazu života", "Trenutak Neba", "Jaganjčevi najmanji anđeli", "Začeti u Božjem Srcu", "Na dlanu Milosrdne Ljubavi", "Ukradeni blagoslov" i "Vapaj s Golgote", te molitvenike "Ružarij Nevine dječice", "U zagrljaju Milosrđa", "Uskrsnuloj Ljubavi", "Molitveno bdijenje za nerođene", "Molitva križnog puta za spas nerođenih", "Nebeski Ljiljani", "Uzdajmo se u Gospodina".

O njemu je snimljen dokumentarni film "Zagrli život".


6. Pater Mijo Nikić

Pater Mijo Nikić, član Družbe Isusove, po svojoj je naobrazbi i akademskoj spremi i psiholog i teolog. Rođen je 1953. u Gornjem Zoviku, općina Brčko. Magistrirao je iz dubinske psihologije na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu 1991., a doktorirao iz dogmatske teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2002. Na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu predaje psihologiju, psihologiju religije i povijest religija, a na Teološkom institutu eshatologiju i sakramente pomirenja i bolesničkog pomazanja. Autor je brojnih knjiga i članaka, a zajedno s p. Cvekom vodi Zakladu Biskup Josip Lang koja se brine za stare, siromašne i nemoćne osobe.


Nema komentara:

Objavi komentar