DRUGAČIJA SU VREMENA



U današnjim se raspravama često može čuti: „Drugačija su vremena.“ Kao da su neke Istine vrijedile prije, ali danas više ne vrijede, više nisu Istine. Chesterton će reći: „Mogli bi isto tako kazati da se nekoj filozofiji može vjerovati ponedjeljkom, a ne može utorkom. (Pravovjerje)“ Vjerovanje ovisi o čovjekovom stavu ne o vremenima. Tako s godinama neke istine izrečene u antici ili srednjem vijeku mogu, dapače biti produbljene i nanovo sagledane, a da ne izgube nimalo od one snage. Dok istine koje bi se sada pokazale promjenjive jednostavno nikada ni nisu bile istine. Zasigurno možete naći filozofa koji je u svom vremenu nešto govorio što danas apsolutno ništa ne znači. Ali takvog kršćanina je jako teško naći. Kršćanske Istine su jednako aktualne kroz svu povijest. Zato jer one govore o životnim stvarima i možda će Augustinove Ispovijesti bolje razumjeti jedan „propalica“ i obraćenik u dvadesetprvom stoljeću nego ljudi njegova vremena.

Sveti Franjo Asiški je živio u tom romantičnom srednjem vijeku ali mnoge njegove životne dogodovštine izmamiti će suze čovjeka dvadeset i prvog stoljeća. Za Istinu ustvari, kontra mnogima mogu reći, uopće nije bitno kad je pisana. Istina je Istina i ona stoji izvan svakog vremena kao nepromjenjiva. 

U naslovu je uzrečica koja sugerira da bi se s vremenima morale mijenjati i Istine, ali otvoreno tvrdim da je Istina Istina ma koliko drugačija bila vremena. 

By Dominis

Nema komentara:

Objavi komentar