Britanski i njemački vojnici međusobno se druže u Ploegsteertu tijekom božićnog primirja, 24. prosinca 1914. godine.


Prije 109 godina, 24. prosinca; Badnjak, 1914., poznat je događaj kad je u toku Prvog svjetskog rata božićno primirje započelo duž Zapadne fronte.

Do studenog 1914. Zapadna fronta je prešla u statičan rovovski rat. Blizina linija rovova omogućila je neprijateljskim vojnicima da se međusobno čuju pa i pozdrave. Već tada počinje bratimljenje na mirnim dijelovima bojišnice između britanskih, francuskih, belgijskih i njemačkih vojnika.

Obično iz čiste dosade, vojnici su pjevali božićne pjesme sa svojim neprijateljima. Neslužbena topnička primirja organizirala su pojedini vojnici koji su nenaoružani posjećivali neprijateljske rovove, dopuštajući vojnicima da u miru jedu i oporave se na ničijoj zemlji.

Na Badnjak 1914. njemački vojnici u St. Yvesu u Flandriji okitili su svoje redove svijećama i božićnim drvcima, nakon čega su pjevali božićne pjesme.

Britanski vojnici odgovorili su pjevajući vlastite pjesme i uskoro su vojnici s obje strane počeli izlaziti na ničiju zemlju. To je kulminiralo u potpuno božićno primirje između Britanaca i Nijemaca, koji su se svi susreli licem u lice na ničijoj zemlji.

Vojnici su razmijenili darove poput alkohola, hrane, duhana i suvenira. Razmijenili su slike svojih obitelji, međusobno se fotografirali, zajednički su ukopali svoje poginule branitelje, a odigrane su i malonogometne utakmice.

Prijavljeno je da je 100.000 britanskih i njemačkih vojnika duž fronte sudjelovalo u Božićnom primirju, koje je trajalo između Božića i Nove godine u različitim sektorima.

Došlo je i do bratstva između francuskih, belgijskih i njemačkih vojnika, iako su francuski i belgijski odnosi s Nijemcima bili više takvi nego s Britancima, budući da su njihove zemlje bile napadnute.

Božićno primirje bez sumnje je jedan od najznačajnijih i najljepših događaja u povijesti ratovanja; tračak svjetla i ljudskosti u jednom od najmračnijih trenutaka u povijesti.

Preveo: by Dominis

Izvor: FACEBOOK , Obojio @ungermario

Nema komentara:

Objavi komentar