DA LI SMO POSTALI JEFTIN I ZAMJENJIV KOTAČIĆ U STROJU

kotačić-u-stroju

„Prema procjenama je 1800. godine broj stanovnika Zemlje iznosio oko 850 milijuna“ dok se danas približavamo osmoj milijardi. Takvo, do sada neviđeno umnožavanje pučanstva tijekom samo dva stoljeća omogućila je tehnika i poboljšanje higijenskih i zdravstvenih uvjeta. Nas ovdje ponajviše zanima razvoj tehnike. U ovom eseju govoriti ćemo o čitavoj planeti jer je velika razlika na Zapadu i na Istoku i u zemljama trećeg svijeta. „Otkrića i izumi stvorili su: novu osnovicu proizvodnje, organizaciju pogona; metodički postupak s najizdašnijim radnim učinkom; prijevoz i promet koji svugdje stavljaju sve na raspolaganje; uređenje života pomoću formalnog prava i pouzdane policije; a na temelju svega toga siguran proračun poduhvata. Izgrađeni su pogoni kojima se planski upravlja iz jednoga središta, iako u njima rade stotine tisuća ljudi, a šire se preko velikih dijelova planeta.“ Rad korporacija danas možemo hvaliti ili kritizirati ali postaje jasno da je racionalizacijom proizvodnje, sve dok nisu u pitanju rad djece i nezakonito niska primanja ili monopol, ostvaruju niže cijene i time ljudima olakšavaju život.

Odvija se racionalizacija proizvodnje pa se proizvodnja planira „na temelju znanja i računice; a zatim s mehanizacijom: rad postaje do u najmanje pojedinosti proračunatom i uz prinudna pravila vezanom djelatnošću.“ Danas „onaj izvršni radnik mora pak u priličnom opsegu i sam postati dijelom mašinerije. (...) Mase pučanstva ne mogu živjeti bez ogromna djelatnog aparata u kojemu one sudjeluju kao kotačići, kako bi omogućile svoj opstanak. Zato smo pak opskrbljeni kako još u povijesti ljudske mase nikad nisu bile. Još početkom 19. stoljeća znala je u Njemačkoj vladati glad. Danas je na područjima zapadne civilizacije u mirna vremena prava nevolja gladi isključena.“ Dobro, treba priznati da ima gladnih na Zapadu i danas ali u mnogo manjem broju nego li prije kada bi čitave zajednice i čitava područja zahvatila potpuna oskudica hrane. „Bolesti su pustošile pučanstvo, dojenčad je većinom umirala, starost je doživljavalo malo ljudi.“ Sve to je danas drugačije.

Nadalje, gospodarstvo nije poput robovlasništva, postoje mnogi mehanizmi da se ne bi dogodilo da se s ljudima ponaša kao s životinjama ili bezvrijednim i zamjenskim kotačićem. Na zapadu je to poprilično dobro uređeno. No korporacije i mnoge velike firme proizvodnju sele tamo gdje ugovori nisu tako dobro uređeni i gdje pravna država ne funkcionira. Smatram da na Zapadu i nije tako loše biti kotačić u mašineriji proizvodnje. Čovjek nađe svoje mjesto, za svoj rad bude bolje ili lošije plaćen ali sam pristaje na uvjete. No tragično je da veoma bogate korporacije iskorištavaju jeftinu radnu snagu Azije i drugih siromašnih područja kako bi ostvarile veću dobit. Ali to isto čine i mnogi poslodavci tih istih država.

Karl Jaspers tvrdi da „politička struktura tog učinkovitog aparata nužno postaje demokracijom u bilo kojem obliku. Ako to mase ne podnose, više nitko ne može po smišljenom planu silom određivati što one treba da čine.“ Ali ondje gdje država ne funkcionira takva poduzeća izvrgavaju radnike velikim nepravdama i nevoljama. Radnik zbog siromaštva prisiljen raditi što god se od njega traži samo kako ne bi umro on ili njegova obitelj. Na kraju, može se reći da se na Zapadu vidi „načelo svrhovito-racionalnog poretka u skrbi za opstanak. Ona ukazuje na svijet kojim je moguće ovladati, koji, premda nigdje razvidan kao cjelina, ipak postoji samo tako što se postojano mijenja.“ To je ono što je potrebno i Istoku i svugdje gdje je radnik potlačen. Da se procesi u firmama demokratiziraju te da svatko dobije pravednu naknadu za svoj rad. Na kraju krajeva da se mijenjaju dosadašnje loše prakse.

 

LITERATURA:

Karl Jaspers, Duhovna situacija vremena, Matica hrvatska, Zagreb, 1998., str. 37-39



Kupite nešto lijepo preko naše stranice.
Kupi OVDJE


Nema komentara:

Objavi komentar