PITALI STE SE KAKO POSTIĆI SAVRŠENOST?

kako-postici-savrsenost

Često se kao kršćani pitamo kako postići savršenost. Krist je ipak rekao: „Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski! (Mt 5, 48)“ Da li je to tek ideal kojem trebamo ići ali ga nikada nećemo dostići. Poput zvijezda koje vode mornare ali ih oni nikada ne dostižu. Ili zbilja možemo postati savršeni?

Moje mišljenje je da je ideal koji ne bi bio ostvariv čista iluzija, a ne ideal. Ideal bi morao biti nešto savršeno ka čemu težimo i što realno ipak možemo dostići. Možda izvanrednim talentom, velikim radom ili u našem slučaju svetošću.

Da li je teško biti svet?

Sveci u prvim vremenima reći će da je svetost biti otvoren za žrtvovanje svoga života poradi vjere. Sveci srednjeg vijeka reći će da je svetost samo u križu, patnji i pokori. Neki suvremeni sveci reći će da je sve u ljubavi. Jasno, sve je ovo izmiješano u svim razdobljima ali ovako stoje dominantne struje u svakom vremenu. I tko je od njih u pravu? Svi. Svi su u pravu jer svetost dolazi kao sasvim individualna i posve autentična osobina čovjeka. Svatko postaje svecem na posve drugačiji način. Kao što ni jedan život nije isti tako ni jedna svetost nije ista. Svako vrijeme nosi svoje teškoće u tom nastojanju da čovjek bude svet i postigne savršenost.

Prema savršenosti

Jedno je sigurno, svetac uvijek iskreno misli da nije savršen i da treba bolje i možda se upravo tu krije njegova savršenost. Kontradiktorno ali je tako. Mnogi sveci su se svakodnevno ispovijedali, a kad bi to čuo čovjek koji se ispovjedi o Božiću i Uskrsu rekao bi „što ima ispovijedati svaki dan?“ Ni ne shvaćajući da je duša sveca toliko istančana da i najmanje sitnice vidi toliko teškima da ih mora ispovjediti. Nadalje nakon njegove smrti može se dokazati da li je živio kreposti u herojskom stupnju ukoliko je osoba za koju bi se mogao povesti postupak za proglašenje blaženim i svetim, ali imamo mnoštvo anonimnih svetaca (mnogi naši djedovi i bake) i oni također mogu biti uzori. O svetom čovjeku drugi će reći da je bio svet ili će još za života o njemu ili njoj kružiti glas o svetosti. Crkva može dokazati svetost takve osobe ali to nije potrebno za sve svete ljude. Proglašavaju se svetima samo oni koji imaju neku posebnu karizmu kako bi bili poticaj živima, dok za samo spasenje većine onih koji se spasavaju, jer su isto sveti, to ne igra neku ulogu.

Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone

Za bolje razumijevanje savršenosti o kojoj govori Isus potrebno je vidjeti kontekst u kojem je izgovorena rečenica da budemo savršeni: „Čuli ste da je rečeno: Ljubi svoga bližnjega, a mrzi neprijatelja. A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone da budete sinovi svoga Oca koji je na nebesima, jer on daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima. Jer ako ljubite one koji vas ljube, kakva li vam plaća? Zar to isto ne čine i carinici? I ako pozdravljate samo braću, što osobito činite? Zar to isto ne čine i pogani? Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski! (Mt 5, 43-48)“ Bog do ludosti ljubi čak i svoje neprijatelje i Isus na križu moli za njih. A mi, ako želimo biti savršeni ne samo da moramo ljubiti neprijatelje, nego moramo i puno istančanije ljubiti. Dakle ljubi svog čangrizavog susjeda, političkog protivnika, nepravednog šefa..., ali nemoj ih ljubiti da bi im time uzvratio već zato što iz ljubavi prema Bogu koji voli i njih i mene ne želim mrziti ni jedno njegovo biće. To je dobro shvatila Chiara Lubich kada je rekla kako „kršćanin – da bi ljubio – mora činiti kao Bog: ne čekati da bude ljubljen, nego ljubiti prvi.“

Neki ljudi ponekad uzmu sebi za pravo da procjenjuju tko je svet tko nije pa su naučili sve biblijske citate i onda se bore s njima ali jedan od najvećih je rekao: „Svetost ne znači puno znati ili puno razmatrati; velika tajna svetosti znači puno ljubiti.“ (Sv. Toma Akvinski) Tomu i Bernardicu Soubirous isto su pitali pred vratima raja. Pitali su ih za ljubav, Bog nije vidio zasluge svetog Tome za povijest teologije već je jednako tretirao njega i nepismenu pastiricu. U tome je Božja veličina, on će čak i među neprijateljima pronaći poneku dušu vrijednu divljenja i učiniti presedan dok ćemo, možda svi ostali krivo prosuditi o toj osobi.

Može li čovjek bez kršćanskog morala, sakramenata i vjere postati savršen?

Zasigurno neće biti proglašen svetim, a s žalošću izričem svoje mišljenje da ne može postati savršen u onom smislu kako to Isus poziva jer je ograničen svojim nazorima. Možda takav može biti dobar čovjek, možda može ljubiti neprijatelje, i čangrizavog susjeda, i političkog protivnika, i nepravednog šefa..., ali savršenstvo je još više od toga. Ono uključuje čitavo Evanđelje i čitavu predaju. Može li se pak takav spasiti? Ni jedan ozbiljan teolog neće za nikoga reći da je otišao u pakao, premda neki završavaju tamo. Za dobre ljude koji ne žive kršćanski moral, sakramente i vjeru mogu reći samo da se prepuštaju velikom riziku, jedino 100% sigurno spasenje je živjeti po kršćanskim moralnim načelima, živjeti sakramentalnim životom u vjeri i ljubavi. Ljubavi prema Bogu i čovjeku. Truditi se doseći, ili doseći savršenstvo i umrijeti u milosti. Sve ostalo znači riskirati čitavu vječnost.

I društvo i svijet ovise o našoj ljubavi

Još ste tu? Evo zaključka. Sve, dakle, ovisi o našoj ljubavi jer „budućnost pripada onima koji ljube, a ne onima koji mrze.“ (Papa Pio XII.) Mržnja ne može graditi, ona je destruktivna. Gradi samo ljubav. I koliko ljubav uspije u društvu prevagnuti nad mržnjom toliko će sigurnija biti budućnost. Ljubav bi trebala postati temeljna svrha ljudskog bića. Stvoreni smo da ljubimo. Sve drugo su laži i obmane. Ako ljubim Boga i ljude, ili ako bar pokušavam, imam temelja da težim i za svojom savršenošću, a onda i za savršenošću društva i cjelokupnog svijeta. Bez ljubavi bila bi ludost i u krajnju ruku uopće nije ni moguće težiti nečemu takvom bez ljubavi. Ljubav je i minimum i sve. A ona se ogleda u detaljima svakodnevnog života, pazimo na detalje, zapazimo ih i ispravljajmo iz dana u dan, budimo strpljivi i uporni.

I sada ti, „pitaš me za metodu postizanja savršenosti. Ja znam za ljubav i samo za ljubav. Ljubav može postići sve.“ (Sv. Terezija od Djeteta Isusa) Jer „tko je savršen u ljubavi savršen je u duhovnom životu.“ (Sv. Toma Akvinski)

by Dominis


Kupite nešto lijepo preko naše stranice.

Kupi OVDJE

Nema komentara:

Objavi komentar