Pomirenje i pravda: prema završetku suđenja Crvenim Kmerima

crveni-kmeri

Phnom Penh (Agenzia Fides) - Kambodža nastavlja svoj put ozdravljenja i pomirenja, nakon brutalne vladavine Crvenih Kmera koja je ostavila duboke rane u zemlji. Kao što je primijetila sestra Denise Coghlan, iz Sestara milosrdnica, koja se preselila na granicu Tajlanda i Kambodže iz svog rodnog grada Brisbanea 1988. i živi u Kambodži od 1990. Australski misionar kaže: „Kako bi promicali pomirenje, mir i pravde, morali smo biti s obje strane granice i sprijateljiti se s Kambodžanima iz svih zaraćenih frakcija”, kaže redovnica o svom angažmanu u Isusovačkoj službi za izbjeglice (JRS) i Službi za izbjeglice milosrđa.

Dio nacionalnog procesa ozdravljenja i pomirenja, kojemu su se posvetile mnoge vjerske zajednice i udruge civilnog društva, put je pravde koji je u tijeku kroz suđenje čelnicima Crvenih Kmera. Suđenje vodi Izvanredno vijeće na sudovima Kambodže (ECCC), osnovano 2003. godine, koje čine lokalni suci i pravni stručnjaci Ujedinjenih naroda. Sud bi navodno trebao završiti svoj rad kasnije 2022. Na dan kada je određen datum završnog ročišta, dugo putovanje posebnog suda za Crvene Kmere uspostavljenog kambodžanskim zakonom 2001. konačno bi trebao doći do kraja. Sud, kritiziran zbog svoje sporosti i neuspjeha da donese pravdu brojnim Kambodžanima koji su ubijeni i mučeni od strane posrednika, uspio je osuditi samo pet članova tadašnjeg vodstva, od kojih su mnogi umrli prije izricanja presude. Samo Khieu Samphan, viši vođa Crvenih Kmera i vođa Kambodže od 1976. do 1979., danas je ostao u zatvoru. Njegov slučaj je također u tijeku: 7. kolovoza 2014. Khieu Samphan je prvotno osuđen na doživotni zatvor za zločine protiv čovječnosti, a kazna je potvrđena u žalbenom postupku. U drugom suđenju protiv njega 2018. također je proglašen krivim za zločin genocida nad vijetnamskim narodom. U kolovozu prošle godine, na svom posljednjem ročištu, 90-godišnji čelnik, koji je jedini preživio, pokušao je uvjeriti suce da preinače presudu. Konačna odluka suda očekuje se u narednim mjesecima. 

Režim Crvenih Kmera preuzeo je vlast 17. travnja 1975. i zbačen je 7. siječnja 1979. Procjenjuje se da je u tom razdoblju od tri godine, osam mjeseci i 20 dana umrlo do tri milijuna ljudi. Uslijedio je građanski rat i invazija na Vijetnam 1978., koji je postavio režim na njegovo mjesto i povukao se deset godina kasnije. Godine 1997. vlada u Phnom Penhu zatražila je od Ujedinjenih naroda pomoć u provođenju procesa progona viših čelnika Crvenih Kmera. Kambodžanska nacionalna skupština donijela je 2001. godine zakon kojim se uspostavlja sud za suđenje za teške zločine počinjene pod režimom Crvenih Kmera. Završetkom procesa kasnije ove godine i mračnija stranica kambodžanske povijesti bit će zatvorena. (EG/PA) 

(Agenzia Fides, 30.4.2022.)

Preveo: N. Dominis



Kupite nešto lijepo preko naše stranice.
Kupi OVDJE



Nema komentara:

Objavi komentar