7 hrabrih svetaca koji nadahnjuju

7-hrabrih-svetaca-koji-nadahnjuju

Ovim se svecima možemo obratiti u vrijeme velike potrebe.

Kada je u pitanju naše fizičko i emocionalno blagostanje, sveci su nam velika pomoć. Jedna od najnevjerojatnijih stvari u vezi sa svecima je da bez obzira na okolnosti u kojima su bili, nikada nisu izgubili vjeru u Boga. Predivan su primjer svim vjernicima, pa i onima koji nisu katoličke vjeroispovijesti. (...)

Sv. Benedikt Labre

Sveti Benedikt svetac je kojeg možemo pozvati u pomoć siromašnima i potlačenima. Nazvan “Rimski prosjak”, sveti Benedikt Joseph Labre rođen je u Amettesu u Francuskoj 25. ožujka 1748. godine, kao najstariji od osamnaestero djece. Studirajući kod svog strica, župnika, Benedikt se pokušao pridružiti trapistima, kartuzijanima i cistercitama kako bi ušao u redovnički život, ali nije uspio zbog lošeg zdravlja i nedostatka odgovarajuće akademske pripreme. Godine 1770. hodočastio je u glavna europska svetišta, a 1774. se nastanio u Rimu. Tamo je živio u blizini Koloseuma i stekao slavu svojom svetošću. Putovao je od velikog svetišta do drugog, živeći od milostinje. Nosio je krpe prosjaka i dijelio hranu sa siromasima. Ispunjen ljubavlju prema Bogu i bližnjemu, Benedikt je imao posebnu pobožnost prema Presvetoj Majci i Presvetom Sakramentu te je prisustvovao Četrdesetosatnoj pobožnosti u gradu.

Sv. Antun

Većina katolika sv. Antuna povezuje s pronalaženjem izgubljenih stvari, izgubljenih stvari i što je najvažnije izgubljenih duša. Vjerovalo se da samo slušanje glasa svetog Antuna ima moć preobratiti vjernike nakon što čuju samo jednu propovijed. Koliko je to nevjerojatno? Također se kaže da je bio toliko učinkovit govornik da su njegove propovijedi pokretale ljude na snažne načine. To uključuje i katolike koji su se udaljili od Crkve. Okretanje i zazivanje svetog Antuna pozvalo ih je natrag u vjeru. Bilo je vrijeme tijekom njegove zemaljske službe kada se velika skupina ljudi koja ga je slušala pokajala i masovno se obratila Crkvi. Već sam taj čin donio mu je nadimak 'Čekić heretika'.

Sv. Rita

Sveta Rita je svetica nemogućih uzroka. Ako se borite s neplodnošću ili pobačajem, trudnoća se čini kao nemoguć san. Svaki mjesec koji prođe bez trudnoće ili svako spontani pobačaj doprinosi očaju i osjećaju beznađa. Ako se borite s neplodnošću, sveta Rita je svetica kojoj se možete obratiti. Kći Antonija i Amate Lotti, bračnog para poznatog kao Isusovi mirotvorci; dobili su Ritu kasno u životu. Rita je živjela 40 godina u savezu, provodeći svoje vrijeme u molitvi i dobročinstvu te radeći za mir u regiji. Bila je odana Muci, a kao odgovor na molitvu da trpi kao Krist, zadobila je kroničnu ranu na glavi za koju se činilo da joj je nanijela trnova kruna, iz koje je krvarila 15 godina. Poznata je kao zaštitnica očajnih, naizgled nemogućih uzroka i situacija jer je bila uključena u toliko životnih faza – supruga, majka, udovica i časna sestra. Pokopala je svoju obitelj, pomogla u uspostavljanju mira u svom gradu, vidjela kako su joj snovi uskraćeni i ispunjeni – i nikada nije izgubila vjeru u Boga.

Sv. Dimfna

Sveta Dimfna zaštitnica je onih koji pate od stresa, tjeskobe i psihičkih bolesti. Imala je samo 15 godina kada je ubijena u obrani svoje čistoće. Kad je njezina majka umrla, otac je bio obolio od mentalne bolesti i pokušao ju je oženiti. Nakon što je pobjegao iz kuće, otac ju je pronašao i ubio. Iako neki nikada nisu čuli za Svetu Dimfnu, ona postaje sve popularnija zbog rastućeg svijeta stresa, straha i tjeskobe u kojem živimo. Ona pozdravlja naše molitve i molbe za ozdravljenje kada je u pitanju naše emocionalno zdravlje i dobrobit.

Sv. Juda Tadej

Ako se nađete u očajnoj situaciji, nemojte se bojati obratiti se sv. Judi. Zašto biste mu se trebali obratiti u takvim okolnostima? Tradicionalni razlog je prilično jednostavan: kad netko čuje ime Juda (latinsko i grčko) ili čak (englesko), odmah pomisli na Judu Iškariotskog koji je izdao našeg Gospodina. Stoga je osoba morala biti očajna da prizove to ime. Budući da ga se tako rijetko zaziva i poštuje, sveti Juda je spreman i čeka da čuje molitve onih koji ga zazivaju. (...)

Sv. Valentin

Ako imate poteškoća u vezi ili vam je potrebna pomoć kada je u pitanju vaš ljubavni život, znajte da se možete obratiti Svetom Valentinu koji je zaštitnik ljubavi. Vjernici kažu da je Bog radio kroz njegov život kako bi učinio čuda i naučio ljude kako prepoznati i iskusiti pravu ljubav. Ovaj slavni svetac, talijanski liječnik koji je kasnije postao svećenik, inspirirao je stvaranje blagdana Valentinova. Poslan je u zatvor zbog izvođenja vjenčanja za parove u vrijeme kada su novi brakovi bili zabranjeni u starom Rimu. Prije nego što je ubijen jer se nije htio odreći svoje vjere, poslao je oproštajnu poruku s ljubavlju mladoj slijepoj djevojci kojoj je pomagao poučavati. Bila je kći njegovog tamničara, a ta je poruka na kraju dovela do tradicije slanja čestitki za Valentinovo. Vjernici kažu da je Bog čudesno izliječio Juliju od sljepoće kako bi ona osobno mogla pročitati Valentinovu bilješku, a ne samo da joj je netko drugi pročita.

Sv. Dominik Savio

Sveti Dominik Savio moćan je zagovornik koji može zaštititi ljude svih dobi. Ako ste zabrinuti za svog buntovnog tinejdžera, možete se obratiti svetom Dominiku. Bio je bistar klinac koji je u dobi od 12 godina upoznao sv. Ivana Bosca i pohađao njegovu školu. Kao običan dječak koji voli zabavu, ponekad je upadao u nevolje jer se previše smijao u učionici. Volio je igrati igrice, ali i duge sate posvetio molitvi. Jednog dana Dominic je naišao na dva dječaka koji su se svađali i bili na rubu opasne borbe. Namjeravali su se međusobno gađati kamenjem sve dok Dominic nije intervenirao. Dominic je svojim kolegama iz razreda bio svjetionik i pomogao je mnogima od njih da preokrenu svoje živote i vrate se Bogu. Umro je u dobi od 15 godina od teške, neidentificirane bolesti, a kasnije je kanoniziran zbog iskazivanja takve herojske vjere u mladosti. Poznat je kao zaštitnik “maloljetnih delinkvenata” i veliki je zagovornik za svu mladež, posebno za one koji su pod lošim utjecajima ili zalutali.

Izvor: www.beliefnet.com

Preveo: N. Dominis


Kupite nešto lijepo preko naše stranice.
Kupi OVDJE

Nema komentara:

Objavi komentar