Papa Franjo piše drugi dokument o okolišu nakon Laudato Si’


Papa Franjo je tijekom audijencije s odvjetnicima u ponedjeljak (21.8.2023.) objavio da piše drugi dio svoje enciklike o okolišu iz 2015. Laudato Si'.

Papa je rekao kako ovim tekstom želi ažurirati Laudato Si’ da obuhvati trenutna pitanja.

Direktor Press ureda Svete Stolice, Matteo Bruni, potvrdio je CNA Kol. 21. da papa radi na ažuriranju teksta Laudato Si' s obzirom na nedavne krize okoliša. Nije mogao pružiti nikakve podatke o tome kada će tekst biti objavljen.

Papa Franjo dao je izjavu o ažuriranju Laudato Si' ujutro Kol. 21. na kraju govora odvjetnicima zemalja članica Vijeća Europe koji su 2022. potpisali Bečku deklaraciju o podršci vladavini zakona.

Papa Franjo rekao je odvjetnicima da je osjetljiv na njihovu brigu o zajedničkom domu i predanost razvoju regulatornih okvira za zaštitu okoliša.

Nikada ne smijemo zaboraviti da mlađe generacije imaju pravo od nas primiti lijep i životni svijet i da nas to ulaže s ozbiljnim dužnostima prema stvaranju koje smo dobili od Božjeg velikodušne ruke, rekao je.

Laudato Si’ je druga od tri enciklike objavljene u pontifikatu pape Franje do sada. Objavljena je u lipnju 2015. godine.

Naslov, koji znači "Hvaljen budi", preuzet je iz srednjovjekovne talijanske molitve svetog Franje Asiškog "Pjesma Sunca", koja slavi Boga kroz elemente stvaranja kao što su Brat Sunce, Sestra Mjesec i "naša Sestra Majka Zemlja .”

Tema enciklike je ljudska ekologija, izraz koji je prvi upotrijebio papa Benedikt XVI. Dokument se bavi pitanjima kao što su klimatske promjene, briga za okoliš i obrana ljudskog života i dostojanstva.

U Laudato Si' Franjo je napisao da ljudska ekologija podrazumijeva duboku stvarnost “odnosa između ljudskog života i moralnog zakona, koji je upisan u našu prirodu i potreban je za stvaranje dostojanstvenijeg okoliša”.


Hannah Brockhaus for Catholic News Agency's


Nema komentara:

Objavi komentar