Internet stranice i društvene mreže franjevačkih provincija u Hrvatskoj i BiH


Ovaj tekst nije napisan da bi ja sad nekome dijelio savjete već samo zbog želje da se stranice franjevaca istaknu u mnoštvu drugih stranica. Reći ću iskreno što mislim o svakoj stranici i stranici s društvenih mreža. Ako je kritika shvatite je dobronamjerno, ako je pohvala neka vas ne uznese.

Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda


Naslovnica me pomalo začudila zbog velike prazne zelene pozadine. Za franjevce se veže smeđa boja ali možda ta zelena ima neko značenje, ne znam. Možda bi tu dobro došla i neka lijepa izdužena i zatamnjena slika. 

Sam izbornik je bogat temama i to je za pohvalu, netko se ipak potrudio napraviti sve te stranice na koje nas vode kategorije u izborniku.

Što se tiče postova na naslovnoj stranici možda je bilo suvišno na početku stavljati slajdove tri puta po četiri posta jer oni drastično utječu na brzinu same stranice. „The voice“  je dosta bogata tema tako da se to ili nešto slično moglo dobiti na druge načine. Recimo moguće je postići isto ali da se ne okreće automatski već čovjek sam pomiče na strelice ili već kako god. 

Niže na naslovnici imamo po jedan red pune širine što je minimalistički izbor ali nije ništa loše. 

Još niže se nalazi još slajdova što još više utječe na brzinu, ali vide se neke od dobrih i lijepih strana teme „The voice“. 

Tema „The voice“ je kao svoju jaču stranu ima tagove koji se uopće ne koriste na stranici, a oni mogu biti jako korisni na blogu. Tagovima je moguće povezati razne postove koji su vezani za istu temu i time možemo dobiti mnogo više pregleda jer ako netko želi čitati recimo o (nasumično biram) Klarisama, a vi imate dvadeset po blogu razasutih postova o Klarisama taj bi ih tag sve povezao i čovjek bi mogao pročitati sve postove o toj temi.

Što se tiče brzine moram reći da nije nešto. Vidjet ćemo prvo za mobilne uređaje.



Za računala.



Vidljivo je da je izvedba dosta loša. Ima puno razloga zbog kojih se to može dogoditi, slajdovi na naslovnici sigurno su dio toga. Pristupačnost bi se mogla poboljšati nekim od pluginova koji olakšavaju čitanje stranice ljudima s posebnim potrebama. Što se tiče SEO to jednostavno treba popraviti.

Sveukupno stranica nije loša ali bi ipak neke stvari trebalo prilagoditi.

Za facebook stranicu samo pohvale jer je ažurirana, samo mi je čudno da ima tek 257 pratitelja.

Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja 


Ova stranica da nema prepoznatljive slike Krista Kralja Svevladara Ive Dulčića zbilja po ničem ne bi bila posebna, dapače posve je minimalistička i siromašna sadržajem, nedostaje i franjevačkih oznaka, smeđe boje i sl. 

Istina sam izbornik je bogat i to je za pohvalu ali na naslovnici bi trebalo biti više kategorija ne samo blog, izdvojeno i bočna traka.

Što se tiče brzine stranice potrebno je pod hitno nešto učiniti. Za mobilne uređaje.



Za računala.

Izvedba je veoma loša, sve ostalo moglo bi bolje ali prolazi.

O facebook stranici ako je uopće možemo nazvati službenom stranicom s 41 pratiteljem i bez objava. 

Hrvatska kapucinska provincija sv. Leopolda Bogdana Mandića 


Prvo što vas dočeka na stranicama kapucina su dva velika slajda. Prvi se zove „Vijesti iz naših samostana“ i u ovoj funkciji djeluje kao blog. No kad se otvori post dio slova ode izvan predviđenog prostora pa nije čitak. To se događa, ali bi svakako trebalo popraviti.

Header s likom sv. Franje i Leopolda bi se mogao osuvremeniti.

Drugi slajd šalje na tri druge stranice od kojih je za pohvaliti „Duhovni poziv“.

Na dnu je blok s devet nadahnutih razmišljanja, što nije loša ideja.

Na mobilnim aparatima izvedba malo lošija.

Na računalima također treba doraditi izvedbu.



Službena facebook stranica je super, redovito ažurirana s 4300 pratitelja. 

Franjevačka provincija Svetog Križa – Bosna Srebrena 

Smeđi tonovi sugeriraju na franjevaštvo. Na prilično uskom prostoru vrte se slajdovi lijepih slika samostana. Lijepo za vidjet ali možda utječe na brzinu.

Izbornik je bogat sadržajem. 

U tijelu naslovne stranice lijepo su posloženi postovi u više kategorija. Na lijevoj strani je bočna traka s također nekoliko kategorija od kojih mi je u oči upala „Nekrologij“.

Na dnu je u sivim tonovima još tri kategorije, a footer također u sivim tonovima s kontaktima i vanjskim linkovima (od kojih je jedan mrtav) izgleda vrlo dobro.

Što se tiče brzine vidimo da na mobitelima izvedba jako loše stoji.



Dok bi na računalima izvedba trebala biti bolja, ali je zato sve drugo ok.

Facebook stranica se zove „Franjevačka prisutnost u Bosni pa čovjeku nije jasno jel službena i imaju li uopće službenu stranicu. U svakom slučaju ta stranica ima 27000 pratitelja što nije loš broj. Jedino od kraja lipnja nije ažurirana što ne mora značiti ništa, a može značiti i da je napuštena.

Hercegovačka franjevačka provincija Uznesenja BDM

Prvo što mi je upalo u oči na ovoj stranici su smeđi ali jako blijedi tonovi, nekako presvijetli za ono što se povezuje s franjevaštvom. 

U izborniku su samo osnovne stvari, prilično oskudno.

Slike samostana su prekrasne i ono čime su ubrali pokoji poen na brzini je to što se ne mijenjaju automatski već ih treba sam okretati. 

Blog i desna traka izgledaju oskudno, minimalistički. Footer nije ništa posebno, s linkovima (od kojih je jedan mrtav), a čudno nema linka na Međugorsku stranicu, a to bi se očekivalo.

Također imaju, a to mi je uvijek drago vidjeti, „Sjećanje na…“ nekrologij. 

Na mobitelima bi moglo bolje.

A na računalima samo još malo popravit izvedbu i pristupačnost, što se brzine tiče, bila bi sjajna.

Sve u svemu očekivao sam više od provincijske stranice koja u sastavu ima župu Međugorje.

Što se tiče službene facebook stranice nisam je našao.

Franjevačka provincija svetog Jeronima 

Moram priznati kad sam posjetio ovu stranicu rekao sam vauuu… izgleda zbilja impresivno. No s velikim teškim slikama u slajdu možda gubi na brzini, vidjet ćemo kasnije. 

Izbornik sadrži samo osnovne stvari, ali onaj križić koji označava stranicu na kojoj se nalazite me razgalio. Te sitnice čine stranice posebnima. 

Možda je bilo suvišno stavljati iste kategorije u glavni izbornik i u ovaj s desne strane koji je interesantno rješenje.

Kad se spustimo na blog i desnu bočnu traku nije loše, ništa posebno ali minimalistički i jednostavno.

Ispod bloga je interaktivna karta gdje možemo naći sve samostane i otvoriti više o njima.

Na dnu stranice su sačuvali zatamnjeni dio za svog legendarnog člana i misionara fra Iliju Barišića.

A footer je visok i ništa posebno.

Na mobilnim uređajima je loša izvedba.



A na računalima bi moglo i bolje.



Službene facebook stranice nemaju.

Franjevci trećoredci glagoljaši 

Kad dođemo na stranicu dočekaju nas prelijepe, kvalitetne i vjerojatno „teške“ slike koje u slajdovima usporavaju stranicu.

No još više čudi da na čitavoj stranici nema ama baš ništa smeđe.

Izbornik je solidno popunjen.

Blog ima samo pet zadnjih postova.

A na dnu se nalaze kontakt i vrlo dobro i inovativno – virtualne šetnje po nekim svetištima.

Brzina stranice na mobitelima nije dobra.

A na računalima bi mogla i bolje.

Tu je na dnu i poveznica za facebook stranicu koja ima 2000 pratioca.

Zaključak

Stranice su uglavnom, uspoređujući ih s svim stranicama koje postoje na internetu ili u donjem dijelu ranga ili tek prosječne. Trebalo bi poraditi na njima jer moramo znati da danas čovjek ne čita sve, već samo ono što ga ostavlja bez daha. Kad otvori stranicu, a ona u prosjeku sivila vjerojatno je da je nikada više neće otvoriti. A opet ako se, kad je otvori, zadivi sigurno je da će se na nju vraćati.

Kako popraviti brzinu stranice?

Puno je stvari koje mogu utjecati na brzinu stranice ali u web dizajnu sve se može popraviti. Ne postoji ono što se ne može. 

Prvo i ono što najviše utječe jest veličina, točnije težina slika (kilobajti, megabajti). Ako su slike teške isto je kao i sa svim drugim, teže je nosit teški kamen nego laki. Ali tu ima više načina za popraviti stvari. 

1. Prvi i najjednostavniji je instalirati WordPress plugin: „WP-Optimize – Cache, Clean, Compress“. S njime možete smanjiti slike koje su već na stranici i one nove. I besplatan je.

2. Drugo je rješenje bez plugina da svaku novu, pa ako je potrebno i one s naslovnice ili slajda smanjite na ovoj stranici: „TinyPNG“ pa je tada objavite ili opet objavite samo manju. Ali morate učiniti i treći korak.

3. Da sve te slike i one buduće pretvorite u webP format: „Convertio.co“ koji je upravo prilagođen za web.


Izvedbu se može popraviti stavljajući neki od pluginova za lakše snalaženje na stranici osoba s posebnim potrebama. Ima ih više i uglavnom su besplatni.


A SEO je posebna priča, trebao bi mnogo veće i opširnije pisati o tome ali ima već toliko toga napisano da jednostavno nema potrebe. U svakom slučaju vrlo važna stvar, na dugoročno, za pojavljivanje na tražilicama.


Ja sam provjeravao brzinu na PageSpeed Insights možda bi na drugim alatima bili malo drugačiji rezultati.


by Dominis



Nema komentara:

Objavi komentar