STRAŠNA SMRT IVANA KRSTITELJA

smrt-ivana-krstitelja

Među glavnim biblijskim ličnostima posebno je poznat Ivan Krstitelj. Bio je rođak Djevice Marije, a njegovo je propovijedanje pripremilo put za dolazak Isusa Krista, kako bilježi Greek City Times. Njegovo ime potječe od mnogih krštenja koja je obavio, uključujući i Isusovo krštenje u rijeci Jordan (preko Britannice).

Ivanova smrt dobro je zabilježena u Bibliji i spisima židovskog povjesničara Flavija Josipa. Svi izvještaji potvrđuju da je ubijen po nalogu kralja Heroda Antipe, a biblijski izvještaji pokazuju da je dočekao jeziv kraj. Josip Flavije kaže da se kralj Herod bojao Ivanova utjecaja na njegov narod i dao ga pogubiti iz tog razloga, ali biblijski izvještaji govore drugu priču.

Prema Bibliji, Ivan je govorio protiv braka Heroda Antipe s Herodijadom, bivšom ženom Herodova brata. Na Herodov rođendan, Herodijadina kći Saloma plesala je za njega, a Herod je toliko uživao u njenom plesu da joj je obećao dati svaki dar koji poželi, do pola svog kraljevstva. Zbog Ivanove kritike Herodijada je rekla Salomi da zatraži glavu Ivana Krstitelja na pladnju. Zahtjev je uznemirio kralja, ali je smatrao da ga ne može odbiti, pa je poslao naredbu svom krvniku. Ivan je obezglavljen u zatvoru, a njegova glava donijeta je Salomi i Herodijadi.

SPOMEN IVANOVE SMRTI

Mučeništvo sv. Ivana Krstitelja priznato je kao sveti dan u mnogim kršćanskim crkvama. Većina ga slavi 29. kolovoza. U pravoslavnim crkvama ovo slavlje uključuje cjelonoćno bdijenje i božansku liturgiju s propovijedi i svetom pričešću. Ova služba također uključuje hvalospjeve posebno o svečevoj smrti. Taj dan nije proslava smrti, već Ivanove spremnosti da govori istinu i suprotstavi se kralju. Također odaje počast njegovoj poniznosti i njegovom jednostavnom, discipliniranom i nepopustljivom životu.

Katolička crkva ima blagdan svetog Ivana Krstitelja 24. lipnja, ali također obilježava godišnjicu njegove smrti 29. kolovoza, ponekad i drugom svetkovinom, navodi Catholic Online. Vjeruje se da je to jedan od najstarijih blagdana koji se pamte u kršćanskoj crkvi.

RELIKVIJE IVANA KRSTITELJA

Vjeruje se da je Ivan Krstitelj pokopan u Samariji, današnjoj Sebastiji na Zapadnoj obali. Ovo mjesto štovalo se u četvrtom stoljeću, ali je grobnicu povrijedio Julijan Otpadnik, prema Greek City Timesu. Vjerojatno zbog skrnavljenja grobnice mnoge različite crkve sada tvrde da imaju dijelove tijela Ivana Krstitelja. Četiri različita mjesta tvrde da imaju njegovu odsječenu glavu: San Silvestro in Capite, Rim; Notre-Dame d'Amiens, Francuska; Omajadska džamija, Damask, Sirija; i Residenz Museum, München, Njemačka. Čak je i izložen u Rimu (CNN).

Muzej Topkapi u Istanbulu tvrdi da ima Ivanovu desnu ruku, dok Cetinjski manastir, Crna Gora, kaže da ima njegovu mumificiranu desnu ruku. Samostan sv. Makarija, Egipat, i još jedan samostan na bugarskom otoku Sveti Ivan, oba tvrde da također imaju relikvije sv. Ivana (CNN). Na navodnom mjestu njegovog izvornog pokopa nalazi se džamija i ruševine crkve iz bizantskog doba, gdje posjetitelji još uvijek mogu vidjeti grobnicu, kako objašnjava stranica See the Holy Land.

By HOLLY GARY

Za UrbAn KaToliK preveo: N. Dominis


Kupite nešto lijepo preko naše stranice.
Kupi OVDJE

Nema komentara:

Objavi komentar