Sveti Florijan: Kako je postao zaštitnik vatrogasaca

sveti-florijan-zaštitnik-vatrogasaca

Sveti Florijan – časnik rimske vojske koji je umro štiteći svoju vjeru – bez sumnje žanje svoju nagradu na nebu kao što je Bog obećao. Ubijen zbog odbijanja ubijanja kršćana po nalogu cara Dioklecijana, sveti Florijan je čovjek koji je dobio titulu zaštitnika vatrogasaca i zaštitnik od poplava.

Florijan je rođen 250. godine poslije Krista u Cetiju, u današnjoj Austriji. Kao mladić pridružio se rimskoj vojsci i pokazao da ima ambicija za brzo napredovanje u redovima. Tadašnji car — Dioklecijan — prepoznao je njegovu predanost i sposobnost dobrog rada s ljudima te je imenovao Florijana na visoko administrativno mjesto u Noriku, koji je sada dio Austrije. Međutim, Dioklecijan nije imao namjeru iskoristiti Florijana za dobra djela. Tijekom Rimskog Carstva uspon kršćanske doktrine nije toleriran. Svatko tko se izjasnio da je kršćanin bio je tražen i kažnjavan zatvaranjem ili smrću. Jedini način na koji bi kršćani mogli biti pošteđeni zatvora ili smrti, je da su se bili spremni odreći svoje vjere i prinijeti žrtvu rimskim bogovima ili caru.

Sveti Florijan se usudi ne poslušati cara Dioklecijana

Kao službenik koji je radio pod carem, od svetog Florijana se očekivalo da izvršava svoje dužnosti progone kršćane u područjima kojima je zapovijedao.

Sveti Florijan je odbio.

Ljut što ga ne slušaju, car je poslao jednog od svojih pomoćnika, Akvilija, da razgovara s Florijanom. Kad je Akvilije upitao Florijana zašto ne ispunjava njegove naredbe, Florijan je odgovorio: "Recite caru da sam ja kršćanin i da ću doživjeti istu sudbinu kao i kršćani." Zapanjen Florijanovim priznanjem, Akvilije je pokušao navesti Florijana da napusti svoju vjeru nudeći mu promaknuće. Florian se nije pokolebao. Za odmazdu, Akvilije je naredio da Florijana bičuju i tuku. Kao odgovor, Florian je rekao da mu ne bi smetalo da podnese "nekoliko ogrebotina" zbog svoje vjere i osobnih uvjerenja.

Sveti Florijan se bez straha suočava sa svojom smrću

Naljutivši se i uplašivši se da će Florijan uvjeriti druge kršćane da se pobune protiv njega i cara, Akvilije je naredio svojim vojnicima da Florijana spale na smrt. Kada se Florijan predao Akvilijevim vojnicima, s povjerenjem je stajao na lomači (strukturi od drveta). Umjesto da se bojao svoje nadolazeće smrti, Florian je izazvao vojnike da krenu naprijed i zapale vatru, rekavši: "Ako to učinite, ja ću se popeti u raj na plamenu." Iznerviran, Akvilije je odlučio ne spaliti Florijana, već je umjesto toga naredio da ga bičuju i udave bacivši ga u rijeku Enns sa kamenom zavezanim oko vrata.

Sveti Florijan je umro 304. godine. Njegovo je tijelo pronađeno i pokopan je po kršćanskom običaju.

sveti-florijan
Zaštitnik vatrogasaca i od poplava

Postoji nekoliko razloga zašto se vjeruje da je sveti Florijan dobio titulu zaštitnika vatre i vatrogasaca: legenda kaže da je sveti Florijan za svog života samo jednom kantom vode ugasio veliki požar, spasivši selo od propasti. Sveti Florijan se često prikazuje u umjetničkim djelima kako izlijeva vodu iz kante ili male posude. Mnogo godina nakon smrti svetog Florijana, čovjek je rekao da je spašen od smrtonosnog požara kada je pozvao svetog Florijana, moleći za njegov zagovor.

Budući da je ubijen utapanjem, svetog Florijana često traže i kao zaštitnika od opasnosti od vode, uključujući utapanje i poplave.

Zaštitite vatrogasca

Blagdan svetog Florijana slavi se 4. svibnja, koji se podudara s Međunarodnim danom vatrogasaca. Ako imate voljenu osobu koja je vatrogasac, razmislite o tome da joj date dar zaštite svetog Florijana. Medalje, privjesci, štipaljke za vizir i molitvene kartice s likom sv. Florijana mogu se nositi ili držati u blizini kao podsjetnik na molitvu sveca za njegovu zaštitu u najopasnijim situacijama.

Medaljice i druge lijepe poklone vezane za sv. Florijana kupite OVDJE.

Izvor: https://www.catholicfaithstore.com/

Prijevod: N. Dominis




Nema komentara:

Objavi komentar